lördag 5 maj 2018

Weekly Roundup 18, 2018

Alpha mot SIXRX 3,45 %. (mål 3 %)

Eget kapital: 1 345 425 kr
Insatt kapital under veckan: 0 kr
Utdelningar under veckan: 2 741 kr
Totalavkastning v.18: 1,44 %
Totalavkastning YTD: 7,51 % (YTD ATH)
Bästa depå YTD: Foreign 11,25 %

Händelser i portföljen

Nya positioner: JPM, STO:ERIC-B
Ökade positioner: DRI, HON, NUE, NVCR, PANW, STO:HM-B, ETR:TEG
Minskade positioner:
Stängda positioner: CRSP, GS, LMT, PYPL

Weekly Roundup

Vecka 18 inleddes med med en halv börsdag i Sverige. I USA var måndagens nyhet den tänkta sammanslagningen mellan Sprint (S) and T-Mobile (TMUS). Handeln i Sprint var svag då oro finns kring om affären kommer gå igenom eller ej. Sprint var ner 13,69 % och T-mobile var ner 6,22 % när måndagen stängdes. Walmart (WMT) informerade att man kommer att lämna sin verksamhet i UK. De amerikanska marknaderna hade en svag vecka trots fredagens starka avslutning. Under veckan rapporterade flera företag sina Q1, bl.a. Apple (AAPL) som hade en positiv inverkan på marknadssentimentet. Dessutom mottog vi statistik för de amerikanska lönerna samt siffror om den amerikanska arbetslösheten.
Jag tror att vi fortsatt behöver vara vaksamma på tre ”T” (Trump, Trade och Tariffs) som när som helst kan ändra sentimentet. Här ligger den fortsatta handelsförhandlingen mellan USA och Kina samt president Trumps beslut om Iran den 12 maj.
Räntan på tioåringen ”U.S. Treasury” fortsatte att röra sig kring 3 %-strecket. Guldet fortsatte ner och USD stärktes mot EUR. Kronan försvagades under veckan med 1,65 % vilket påverkar min portfölj positivt med ca 1 %.
I helgen är det stor sammankomst i Omaha för aktieägarna till Berkshire Hathaway (BRK). Årets Buffettpalooza är som vanligt en blandning mellan olika aktiviteter, mat, musik och så klart själva stämman med Warren Buffett och Charles Munger. Stämman kommer att sändas live på: https://finance.yahoo.com/brklivestream 8:45am CDT. Berkshire har fortsatt att öka i Apple, där Berkshire just köpt ytterligare 75 miljoner aktier som tillägg till sina redan ägda 170 miljoner aktier.


Min portfölj nådde slog årets ATH som nu ligger ligger på 7,51 %.

Under måndagen stängde jag min position i CRISPR Therapeutics (CRSP). 23 april publicerades det en nyhet om att Merck KGaA fått patent i Kina på deras CRISPR-teknologi. Efter nyheten utsattes CRISPR Therapeutics för säljtryck där insiders tömde av sina innehav. En stor försäljning genomfördes av Versant Venture Capital V, L.P som sålde 22 841 aktier @ $50,99.
Företaget är dessutom inblandat i en patenttvist mellan University of California-Berkeley och Broad Institute of Technology i Boston. Emmanuelle Charpentier från UC-Berkeley var den första att lämna in patentansökan, men slogs av Broads Feng Zhang som ansökte om en accelererad patentgenomgång för $40 i avgift. Utgången är osäker, dock lukrativt för den som vinner. Jag väljer att stå utanför.

Under tisdagen stängde jag min position i Lockheed Martin (LMT) då stoppen nåddes. Aktien som inte haft en rolig resa bröt under tisdagen ner under sitt SMA200 som en varm kniv i smör. Jag kan också konstatera att jag kommit in helt fel och därför kändes det bra att sälja av. Jag kan konstatera att det är något i marknaden som gör att samtliga försvarsaktier går svagt. Likviden användes för att öka i Darden Restaurants (DRI) och Emerson Electric (EMR).

På torsdagen släppte jag PayPal (PYPL) och Goldman Sachs Group (GS). PayPal har gått dåligt sedan jag öppnade positionen. Som jag ser är en bidragande faktor till att PayPal går dåligt att Amazon (AMZN) genom sin tjänst Amazon Pay ”tar” marknadsandelar från PayPal och att marknaden prisar in detta genom ett säljtryck på PayPal. Amazon har ca 30 miljoner användare som loggar in via andra hemsidor för att slutföra betalning för en onlinebeställning via Amazon Pay. Jag köpte JPMorgan Chase (JPM). Aktien har handlats ner under en period vilket gett ett bra ingångsläge. JPMorgan rapporterade sin Q1 i mitten av april och redovisade ett bra kvartal med solid tillväxt. Tyvärr är bankerna är just nu en hårt pressad sektor i USA, men jag ser att med lite tålamod så finns det ljusningar längre fram för sektorn. Närmast kommer sommarens Federal Reserve Board Capital and Analysis Review (CCAR) som passerades med bravur 2017. Kan man passera även i år så kommer Federal Reserve att kunna bifalla nya policys som kan öka aktieägarnas avkastning.

Passar på att önska er en skön helg!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar