lördag 14 juli 2018

Weekly Roundup 28, 2018

Alpha mot SIXRX 10,81 %. (mål 3 %)

Eget kapital: 1 462 848 kr
Insatt kapital under veckan: 5 000 kr
Utdelningar under veckan: 0 kr
Valutaeffekt under veckan: 26 525 kr (1,36 %)
Totalavkastning v.28: 5,93 %
Totalavkastning YTD: 15,5 %
Bästa depå YTD: Foreign 18,2 %

Händelser i portföljen

Nya positioner: ADYEN, BP, BZUN, FB, MC, PFE
Ökade positioner: NVDA, OD7B
Minskade positioner: LLY, PSLV
Stängda positioner: ABT, AMGN, EDR, JD, NUE, NVCR, PANW, PYPL


Weekly Roundup

De amerikanska marknaderna steg kraftigt i slutet av veckan då de ”skakat” av sig den värsta oron kring den eskalerande handelskrisen mellan USA och Kina. I veckan inleddes även rapportsäsongen för Q2. Den amerikanska tioårsräntan har hålla sig kring 2,8 %, guldet tappade drygt 1 % och samtidigt stärktes USD mot EUR med 0,5 %.
Under onsdagen rapporterade U.S. Bureau of Labor Statistics att PPI steg mer än väntat i juni. På årsbasis har PPI stigit med 3,4 % mot vilket är 0,3 % över förväntad nivå. På torsdagen rapporterade man även att CPI låg något under förväntad nivå på 0,2 %.
Nästa vecka rapporterar 66 bolag och i portföljen är det UnitedHealth Group (UNH), Textron (TXT) och Honeywell (HON) som står på tur.

Under veckan har jag minskat exponeringen något mot USD från 68 % till 59 %. Jag tror vi kommer att se en kronförstärkning under hösten där marknaden troligen kommer att spekulera i att räntedifferensen mellan USA och Sverige kommer att minska. Jag tror inte jag kommer att gå under 55 % då jag fortsatt ser USA som mitt huvudfokus i portföljen.

I veckan har jag passat på att möblera om lite i portföljens sammansättning. Jag har öppnat en position i ett spännande holländskt bolag som heter Adyen (ADYEN). Bolaget bildades 2006 av en grupp entreprenörer, bland dem Pieter van der Does och Arnout Schuijff. Bland bolagets kunder återfinns kända namn såsom Uber, Netflix, Booking.com, KLM, Spotify m.fl. Bolagets affärsidé bygger i stort på att förenkla onlinebetalningar, erbjuda bättre betalningshårdvara för butiker och genom det förbättra köpupplevelsen över samtliga säljkanaler för kunderna. Samtidigt stängde jag min position i PayPal (PYPL) för att dels minska min exponering mot USD men också samtidigt frigöra kapital till investeringen i Ayden. Positionen kommer att motsvara dryga 3,6 % av portföljen. Realiserade 9 435 kr motsvarande +13,55 % i PayPal.

Jag stängde mina positioner i Palo Alto Networks (PANW) & Novocure (NVCR) som utvecklats bra under året, bokade in 15 016 kr i vinst. Likviden användes för att öppna en position i Facebook (FB) som jag ser positivt på, Instagram rullar på bra och jag tycker att Facebook är ”lågt” värderat jämfört med andra FAANG-bolag. Positionen kommer att motsvara 2,9 % av portföljen. (Palo Alto Netwoks kommer jag fortsatt ha bevakning på för att eventuellt gå in igen)

Jag öppnade även en position i BP plc (BP) under veckan. Positionen kommer att motsvara ca 2,8 % av portföljen. Här är det delvis på grund av oljeprisets utveckling och den ökade spreaden i WCS (U.S. crude och Canadian heavy crude) som gör detta intressant. BP har som mål att 2021 kunna producera 900 000 fat per dag och ett av BP största oljeflöden kommer från Canada. BP jagar även kapacitet kopplat ”The permian Basin" (den permiska bassängen) med ett möjligt uppköp av BHP Billiton (BHP). Dessutom har vi grädden på moset som är att BP har en direktavkastning på dryga 5 % vilket jag ser som positivt i en volatil marknad. 
Något att hålla koll på är de kvarvarande kraven mot BP kopplat katastrofen vid Deepwater Horizon 2010, men jag tror att de kvarvarande kraven är väl planerade för.
Om vi tittar på depåerna i portföljen så har depå Degiro ökat kraftigt under veckan drivet av Baozun (BZUN) och Adyen (ADYEN). Depå Commodities har fortsatt sin kräftgång och ser snart ut att ta jumboplatsen från Depå Degiro.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar